A filmes szakma találkozása az autózással

A filmes szakma nem csak azért izgalmas, mert a legkülönfélébb mozgóképeket alkothatjuk meg, hanem azért is, mert számtalan helyszínnel és emberrel ismerkedhetünk meg. Olykor meglep, hogy mennyi újat tanulhatok a munkám során, anélkül, hogy bármilyen tankönyvet fellapoznék.
Így volt ez nemrég is, amikor ellátogattunk dokumentum filmet forgatni egy régen használt versenyautó pályához. Sok szépet megélt a hely, ezért azokat a versenyzőket hívtuk meg a forgatásra, akik anno élesben is ott koptatták az aszfaltot. Többen a féltve őrzött autóikkal jöttek, amikhez megannyi anekdota kötődik. Természetesen ezeket a járműveket is a forgatás részévé tettük, mert annyira impozánsak voltak, hogy csak emelték a film színvonalát.
Az egyik forgatási szünetben beszédbe elegyedtem az egyik híres versenyzővel, aki több futamot is nyert ezen a pályán. Megmutatta az autót, sőt egy körre el is vitt, majd elkezdtem kérdezgetni a kulisszatitkokról, hogy mégis min múlik egy futamgyőzelem, illetve, hogy mitől lesz jobb egyik autó, mint a másik. Az ő nagy titka az volt, hogy minden a megfelelő motorolajon múlik, mert – nevetett -, csak attól megy minden olajozottan. Gondoltam, hogy akkor már kikérdezem a témáról, mert nem csak érdekelt, valamilyen engem is érintett, mint hétköznapi sofőrt.
Liqui moly – mondta. Ez volt a nagy titok, nem egy ismeretlen, méreg drága olaj, hanem egy olyan, amit bármelyik boltban vagy webshopban meg lehet kapni. Mindig is ezt használta, és ezt is fogja, mert ennek az olajnak az a garanciája, hogy bevált. Sose okozott csalódást.
Egy kicsit utána is néztem a cégnek, majd megállapítottam, hogy egy több évtizede alapított vállalat csak ért valamit az olajokhoz. Megnéztem azt is, hogy milyen típusú járművekhez ajánlják, illetve, hogy milyen típusai vannak. Találtam is egy weboldalt, amin kategorikusan fel volt sorolva az összes, átláthatóan, amivel könnyebb a választás, ha esetleg vásárolni szeretnénk. liqui moly
Mivel kísérletező jellem vagyok, ezért arra gondoltam, hogy rendelek és kipróbálom a saját autómban, amúgy is esedékes volt egy olajcsere. Az előbb említett weboldal az olajwebshop volt, amin megtaláltam a liqui moly termékek listáját.   Annak is utánajártam, hogy nem csak gépjárművekhez gyárt olajakat ez a cég, hanem vízi- és kerti gépekhez is, aminek nagyon megörültem, mert tudtam, hogy szükségem lesz a nyári szezonra a benzines fűnyíróba is egy olajcserére. Természetesen van külön motorokhoz, teherautókhoz, meg személygépjárművekhez egyaránt, de láttam, hogy a termékeik között van szélvédő mosó is, amiből rögtön rendeltem egy flakonnal, ugyanis azokkal eddig mindig befürödtem: csak kenték a bogarakat a szélvédőn, amikor az autópályán mentünk egyik helyszínről a másikra.
Mivel a veterán autóversenyző annyira dicsérte a liqui moly-t, muszáj voltam másoknál is kérdezősködni, pedig ekkor már megrendeltem a magam kis szállítmányát. Azt azért meg kell említenem, hogy rendkívül gördülékenyen ment a vásárlás. Ritkán találkozom olyan weboldallal, ahol regisztrálás nélkül is lehet rendelni, ugyanis eléggé bizalmatlan vagyok az adataim használatával kapcsolatban. Itt viszont elég volt egy telefon, vagy egy-email, és már 1-2 napon belül hozták a szállítmányt. Igen, azt még nem is említettem, hogy házhozszállítás is van, ami pont az ilyen örökké rohanóknak, mint én pont jó, mert mindig a stúdióba szoktam kérni a szállítást, így mindig van, aki átveszi.
Másoktól is azt hallottam, hogy mindenképp próbáljam ki, mert nekik is bevált, és azóta nem is használnak mást. A honlapot is említettem, ami az autós körökben már eleve ismert volt, és mindenki megelégettségéről tanusított. Flottul megy a rendelés, és a szállítás is – ebben az autóversenyző is megerősített, akivel végül egy hosszú interjút készítettünk, és a film része lett, ugyanis az olajon kívül azt is elárulta, hogy neki van egy olyan babonás szokása, hogy minden verseny előtt villás reggelit eszik, illetve jól kialussza magát. Fáradtan tényleg nem lehet rendesen koncentrálni, úgyhogy azóta én is jobban odafigyelek a pihenésre.