Érdekes beszélgetésem témája statisztálás közben: Napelemes rendszer árak és a magángazdálkodás

Mostanában kicsit megszorultam anyagilag és egy barátom mondta, hogy ő szokott járni statisztálni filmekben és elég jól fizet. Nyilván, meggazdagodni nem lehet belőle, viszont arra jó, hogy kihúzzon a csávából néhány tíz ezer forinttal. Elmentem hát vele, egy ilyen alkalommal, és komolyan mondom, nagyon jól éreztem magam. Már azért is megérte elmenni, mert megismerkedtem egy csomó érdekes emberrel, akikkel nagyon jókat beszélgettem, miközben arra vártunk, hogy a mi jelenetünk következzen.

napelemes rendszer árakPéldául, összefutottam egy sráccal, aki arról mesélt, hogy egy komoly projektben van. Nagyon érdekes a szemlélete, ő nem eszik olyan ételt, amit boltban vásárolt, mert azt mondja, hogy manapság már olyan anyagokkal teszik tele ezeket az ételeket, amikkel az emberek idegrendszerére hatnak és ő ebben nem kíván részt venni. Vett egy hatalmas telket, és felhúzott rá egy nagy üvegházat, ott termeli magának a zöldségeket, a kenyeret is otthon gyúrja, a saját búzájából készült lisztből, amit ő maga őröl meg és néhány állatot is tart arra az esetre, ha húst, vagy tejterméket kívánna, de ezeket a hétköznapokban nem is fogyasztja igazából.

Nagyon érdekes a szemlélet, mert én is gondolkoztam már azon, miközben főztem egy pörköltet, és a hús a felére ment össze, annyi víz jött ki belőle, hogy mivel lehet felpumpálva, de nem is tudom elképzelni, hogy magamnak gazdálkodjak és magamnak állítsam elő az élelmiszereket.

Megkérdeztem, hogy pontosan mi ennek a módja, mennyi időt vesz igénybe, és hogy tulajdonképpen mennyibe kerül, miből finanszírozza?

Azt mondta, semmivel se macerásabb, mint minden nap elmenni a pékhez, és bevásárolni kenyérből, vagy beülni egy étterembe és enni ott valamit. Reggelente ki szokott menni, hogy megnézze, mivel mi a helyzet, minden szépen növöget és fejlődik-e, egyébként pedig csak akkor kell vele törődni, ha valamit le kell aratni. Ugyanis minden gépesítve van az ő kis veteményében. Az öntözéstől az állatok táplálásáig mindent gépek végeznek, sőt, a melegház teteje olyan, hogy ha az idő megengedi, akkor kinyílik, ha nem olyan, akkor pedig bezárul, és mesterséges napfényt biztosít a növényeknek.

Ebben az esetben viszont a legérdekesebb kérdés számomra az lett, hogy miből finanszírozz mindezt.

És még erre is volt jó válasza. A vizet lefúrt kútból nyeri, ami ugye bár egyszer került pénzbe, mikor lefúratott, az áramot pedig napelem rendszerek biztosítják a mini gazdaságának.

Érdekes téma nekem ez a napelem is, hiszen már én is rég óta gondolkodom rajta, hogy hogyan lehetne csökkenteni a költségeimet, viszont nekem a napelemes rendszer árak nagyon magasnak tűnnek ahhoz, hogy gondolkodás nélkül belevágjak, hiszen nem hinném, hogy annyit tudnék vele spórolni, ami belátható időn belül megtérülne.

Újdonsült barátom viszont felvilágosított, hogy nem is olyan rossz befektetés, főleg, ha az ember ki tud fogni valamilyen jó kis pályázatot, és részben nem is neki kell megfinanszíroznia. Ő például így járt és ennek köszönhetően egy akkora nagy rendszert tudott vásárolni, ami az egész gazdaság áramellátását fedezni tudja, így a további költsége körülbelül nullára jön ki havonta. És ha számításba vesszük, hogy az élelmiszert termeli meg magának azon az energián, akkor nem csak a rezsi költsége van neki havonta megspórolva, hanem az enni való ára is, ez rengeteg pénz, ha éveket veszünk alapul. Ja, és azt nem is említettem, hogy kialakított ott magának egy kis bungalót, ahol él, így gyakorlatilag semmire nem kell költenie.

Felmerült még bennem a kérdés, hogy mi a helyzet, ha mondjuk, a barátaival programot csinál, vagy nyaralni megy, akkor sehol nem fogyaszt semmit?

Erre az volt a válasza, hogy amilyen szolid mennyiségben olyankor fogyaszt, az nem befolyásolja az egészségét. Mert ha alkohol fogyasztásról van szó, akkor van saját készítésű söre, bora, pálinkája, és ha olyan helyre mennek, például nyaralni, akkor viszi magával, és amikor csak lehet, azt fogyasztja.

Nagyon érdekes volt ez a beszélgetés számomra, már azért megérte elmenni, statisztálni, hogy ezt a srácot megismertem, hiszen én is komolyan gondolkodóba estem.

A folyamatos anyagi problémáim pillanatok alatt megoldódnának, ha csak negyed annyira tudatos ember lennék, mint ő. Például, termelhetném én is az energiát napelemmel, így már a rezsivel annyi a zsebembe maradna, amennyi egyébként hiányzik havonta.

És az ételeket is készíthetném legalább is részben, magamnak, így tényleg törődhetnék az egészségemmel, és talán egy kicsivel olcsóbbra jönne ki a dolog.

De amit biztosan, de biztosan ki fogok próbálni, az a pálinka főzés, hiszen ha az összes többi annyira nem is fontos még sem, az élet biztosan túl rövid ahhoz, hogy az ember ne minőségi alkoholt fogyasszon.