Pénzkeresés, szabadnap, ausztriai munka

Ez a nyár a 3. szezonom, már 2 nyarat, és egy telet lehúztam Ausztriában. Szeretek kint dolgozni, több okból kifolyólag is. Számos érv szól az mellett, hogy valaki miért akarjon külföldön dolgozni.

A lehetőség

Mindenkinek adott a lehetőség, hogy külföldön dolgozzon. Mindegy az, hogy fiatal, vagy sem, biztosan talál kint megfelelő munkát magának.

Mivel Ausztria számos hotellel, és panzióval rendelkezik, és szüksége van alkalmazottakra, így bárkit, aki dolgozni akar szívesen lát. A szakmával rendelkezők, mint én is, pincér vagyok, hamar találnak munkát, mert szinte mindig van olyan hely, ahová keresnek alkalmazottat. A vendéglátó végzettséggel rendelkező előnyben indulnak azokkal szemben, akiknek sajnos ilyenjük nincsen. Neked van valamilyen szakirányú végzettséged ilyen?

Mit tegyél ha nincs szakmád ilyen téren, viszont mégis ki szeretnél menni dolgozni? Semmi akadálya sincsen, hiszen egy mosogatónak, vagy egy recepciósnak, de még egy szobalánynak sem kell hogy legyen végzettsége, hiszen nincs is ilyen.

Mi szükséges a külföldi munkához

Egy valami elengedhetetlen ahhoz, hogy kint dolgozzunk, és elvállaljunk egy számunkra megfelelő ausztriai munka lehetőséget. Hogy mi az?

A megfelelő német nyelv tudás. Nem azt mondom, hogy perfekt kell németül  beszélni, mert arra nincsen szükség, de persze jó néven veszik, ha mégis így van, viszont az se keseredjen el, akinek annyira nem megy, viszont azért tud pár mondatot beszélni, és valamelyest megérti amit mondanak neki.

Aki pedig egyáltalán nem beszéli a nyelvet, neki is van remény, hiszen ha el tud menni egy pár alkalommal egy nyelvtanárhoz, vagy mondjuk egy nyelviskolába, ahol egy kis tudásra tehet szert, máris ki tud menni. Ez csupán csak pár hónap, és utána már mehet is. A többi úgy is kint fog ráragadni, és ott jobban fog tanulni is.

A munka keresése

A megfelelő munka megkeresése igen nehéz. Egyedül igen csak problémás is, ezért az a legcélszerűbb, ha keresünk egy megfelelő munkaközvetítő céget, és az ő segítségükkel keresünk magunknak ausztriai munkát. Ide kattintva például lehetőséged van egy közvetítő céget találni, és felvenni velük a kapcsolatot, hogy milyen lehetőséged is van a munka találásra.

Semmivel sem rosszabb egy külföldi munka, mint az itthoni. Sőt, még lehet, hogy bizonyos esetekben megfelelőbb is. Hiszen rendesen kifizetnek, mert az osztrák munkavédelem erre nagyon odafigyel, a szabadnapok biztosan, és azokon azt csinálsz amit akarsz. Számos munkáltatóval meg lehet beszélni, hogy a szabadnapokat összegyűjtve, 2-3 hét alatt, ez lehet 5 vagy 6 nap, egyben szeretnéd megkapni. Ez akkor nagyon praktikus, ha valaki úgy dönt, hogy erre a pár napra hazautazik. Ha meg tudjuk beszélni, akkor havonta majdnem egy hetet itthon is tölthetünk, így nem kell elszakadni a családtagjainktól, barátainktól.

Még egy fontos dolog, amiről beszélnünk kell, az a fizetés. Hogy mennyit lehet keresni? Messze többet, mint itthon. z átlag, szakma nélküli kereső, ami mondjuk egy szobalány adott esetben, vagy mosogató, ő 1100 eurót kereshet havonta. Ha ezt átszámoljuk magyar pénzben, hol van lehetősége egy szobalánynak mondjuk itthon több mint háromszázezer forintot keresni? A szakmával rendelkezők még többet is kereshetnek. Akik pedig mint én is, visszamennek ugyanarra a helyre, amit megfelelőnek találtak, akár éves állásra is szert tehetnek, így pedig még többet is van lehetőségük keresni.

Azok akik egy kis pénzt szeretnének gyűjteni, hogy a céljaikat elérjék, mindenképpen ajánlom, hogy pár évet dolgozzanak külföldön, keressenek egy megfelelő ausztriai munka lehetőséget, és váltsák valóra az álmaikat.