Földünk egészsége

Egészség. Nagyon szeretem a magyar nyelvet, ez a szó az egyik legjobb példa rá. Egészségesnek lenni annyi, mint egésznek lenni, nem szenvedni hiányt semmiben, nem nélkülözni semmit, teljesnek lenni úgy, ahogy vagyunk. De mégis mennyi mindenre van szükségünk ahhoz, hogy ez így legyen? Vannak a benső és külső dolgok. Bensőként kell önismeret, egyfajta fegyelem, és figyelem is, olyan életmódot kell kialakítanunk, amivel nem károsítjuk magunkat szellemileg és lelkileg, hiszen ha ezek valamelyike nem stimmel, akkor könnyen lehet, hogy az étkezési szokásainkon fog ez a leghamarabb kiütközni. 

Hiszen, ha stresszesek vagyunk, akkor talán alig érzünk éhséget, ha szomorúak vagyunk, akkor nem ritkán a kedvenc ételeinkkel szoktuk vigasztalni magunkat, van, hogy azok fogyasztásának túlzásba vitelével. Olyan módon kell táplálkoznunk, hogy egyensúlyban legyünk, ne együnk túl sokat, túl keveset se, kellő mennyiségű tápanyagot és vitamint juttassunk a szervezetünkbe úgy, hogy egészségesek maradjunk. Arról nem is beszélve, hogy a káros szokások, mint a dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, stb. mind kibillentenek minket az egyensúlyból, és az egészség állapotától annál távolabb jutunk.  Ugyanez a helyzet azzal a környezettel, ami mindannyiunk számára otthont ad. Ez a Földünk. Az emberiség figyelmetlen, káros szokásai globálisan úgy hatnak a bolygóra, mint az emberi szervezetre a mértéktelen dohányzás, zabálás, piálás, és hasonlók formájában. Ezek a káros szokások pl. a nem megújuló energiaforrások használata. Égetni az olajat, a gázt, a szenet, nem gondolva arra, hogy ez az adott pillanatban ugyan egyszerűnek és hasznosnak tűnik, de hosszútávon nagyon káros, és hatalmas problémákat tud okozni.

Olyanok is kicsit, mint egy betegség a szervezetben. A figyelmetlen életmód megbetegedéshez és lázhoz vezethet, akárcsak a mérhetetlen mennyiségű környezetszennyezés különböző formái, és lám a bolygónk átlaghőmérséklete úgy kezd szépen lassan emelkedni, mint egy megbetegedő emberé. Ha pedig az ember megbetegszik, akkor szüksége van orvosságra és változásra, hogy megszűnjön a betegsége. Földünk esetében ez az orvosság a kevesebb hulladék termelés, nagyobb újrahasznosítási ráta megvalósítása, szélenergia, illetve napelemes rendszer használata révén lehetséges. Szeretnénk rávenni magunkat(földünket), hogy kevesebb káros szokással éljen.

  • De hát annyira szeretem a cukrot! És sok energiát ad!
  • Jó, de nagyon hízol tőle! Van más megoldás is, hogy több energiád legyen, nem csak cukros ételt lehet enni!
  •  De hát olyan könnyen elérhető az áram, miért foglalkozzak azzal, hogy a szén égetésével termelik?
  • Használj inkább napenergiát, ha teheted, sokkal tisztább és igazából úgy ad sok energiát, hogy olcsóbb lesz, mintha simán fizetnéd a villanyszámlát.

De van még ennél erősebb érv is, a bizonytalansági tényező, hogy mi lesz évtizedek múlva, ha nem változtatunk. Mert mire felnő a gyermeked, lehet már egy teljesen más világban fog felnőni, az olyan élet, mint a tiéd talán már csak emlék marad. Vagy esetleg az unokád fogja ezt ennyire máshogy tapasztalni. És amikor megkérdezi tőled, hogy nagypapa/nagymama, miért ilyen ez a világ? Akkor majd szemünket lesütve azt fogjuk mondani, hogy kisunokám a saját vakságunk és figyelmetlenségünk miatt lett ilyen ez a világ? Én amondó vagyok, hogy ne is adjunk esélyt arra, hogy egy ilyen történhessen! Tegyünk azért, hogy elkerüljük az esetleges ilyen helyzeteket! Erről szól az egészség megőrzése, megőrizzük azt, amink van, mert tudjuk értékelni jelenvalóságukban, nem kell elveszítenünk ahhoz, hogy rádöbbenjünk: mennyire fontos dolog a számunkra.

Vedd be legalább az egyik orvosságot, használj napelemes rendszert! Azért erre térek ki, mert azon kívül ,hogy szelektíven gyűjtöd a hulladékot, és igyekszel pl. minél kevesebb műanyagot használni, ezek után az egyszerű lépések után egy napelemes rendszer telepítése lehet a következő, nagy hatást kifejtő megoldás. Hogyan hat az ilyen orvosság? Mik az összetevői, milyen a hatóanyaga?

Amit már biztosan tudsz, a hatóanyag nem más, mint a napfény. A nappal folyamán rendelkezésünkre álló napfény, amit egy napelemes rendszer elektromos árammá alakít. A házad, otthonod lehetőségeihez mérve lehet kiépíteni egy ilyen rendszert. És mennyi időn belül kezd el hatni? E szerint az oldal szerint , náluk a megvalósítás maximum két hónapot vesz igénybe. Tehát a kapcsolatfelvételtől kezdve legkésőbb két hónapon belül elkezd hatni az orvosság. És milyen sokáig hat? Nem túlzás azt állítani, hogy a beüzemeléstől kezdve mindig, időkorlát nélkül. Ugyanis az ilyen napelemes rendszerek több évtizedre vannak kalibrálva, szóval nem kell egyhamar aggódni amiatt, hogy elromlanak. De ha mégis bármi felmerül, a garancia sem két éves, hanem húsz évnél is több. Ám ha esetleg 30 év múlva probléma adódik vele, akkor addigra azon kívül, hogy már rég megtérült az ára, mert harminc éve nem kell villanyszámlát, vagy alig kell azt fizetni. Biztos vagyok benne, hogy olyan sok év múlva a napelem rendszerek még jobbak, hatékonyabbak és olcsóbbak is lesznek. Szóval semmiképpen sem kell aggódni amiatt, hogy esetleg elmúlik a napenergia hasznosításának lehetősége.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy hova kerül ez a sok energia, ami termelődik? Kétféleképpen lehet tárolni őket. Az egyik megoldás a kétirányú villanyóra, ami azt jelenti, hogy rendes energiatermelés esetén nem fogyasztjuk az áramot, hanem mi töltjük be azt a hálózatba, amiért pénzt is kapunk. Adok-kapok rendszer, ahol nincs szükség arra, hogy akkumulátorokat használjunk.
Ez a második megoldás, ezt hívják zárt napelemes rendszernek, amikor nem csatlakozunk rá az elektromos hálózatra, hanem zárt rendszert építünk ki, a napelemek utolsó láncszeme nem villanyóra, hanem akksik, amik tárolják a megtermelt áramot. Első kézből tapasztalhattam, hogy milyen egy ilyen telepített rendszer, a családom több tagja is beruházott már ilyenre, és azóta családi házuk azon kívül, hogy nagyon modern külsőt kapott a panelek miatt, szinte minden nap meg tudják termelni azt a mennyiséget, amit felhasználnak. Ezt nevezem egészségre való törekvésnek! Hiába csak egy kis dolognak tűnik a lassan nyolcmilliárd embert tekintve, ám amit egy ember megtehet, azt ők már megtették, és éppen én is erre készülök. És minél többen döntünk így, annál jobban hat az orvosság, egyre nagyobb a hatás. Tegyünk az egészségünkért!