Az egészséges életmód számomra fontos

Amióta elköltöztem a szüleimtől, sikerült végre kialakítanom a saját étkezési szokásaimat. Nekem mindig is fontos volt, hogy egészségesen étkezzek, de amikor nekem egyáltalán nem volt időm főzni, akkor anyukám főzött nekem is. Viszont ő mindig csak egy vagy maximum kétfélét főzött, és mivel apukámnak is főzött, ezért olyasmit csinált mindig, amit ő megeszik, de nem egészséges.

Mármint nem azt mondom, hogy csak az egészségtelen étkezés ment, de nem csinált neki salátákat, diétás kajákat, nekem viszont jól esett volna, de sosem kértem, hogy rám külön főzzön, nem szeretek senkit sem ugráltatni. Néha természetesen főzött nekem külön, de nem nagyon volt képben ő sem azzal, hogy miket kellene csinálni, ami egészséges és diétás is. Gondolta, hogy a saláta tök jó, de teleöntötte majonézzel, ami már nem diétás. Tehát voltak ilyen apró dolgok, de nem panaszkodtam, inkább örültem neki, hogy nekem is megcsinálja az ebédemet és/vagy a vacsorámat, mert tudta, hogy nekem nincs erre időm.

Azóta viszont ez megváltozott, hiszen egyedül élek, muszáj, hogy időt szorítsak ki arra, hogy főzzek magamra, különben senki nem fogja megcsinálni. Így aztán folyamatosan az interneten kutatva találtam rá rengeteg receptre, ami az egészséges életmódnak teljesen megfelelő. Megtanultam egy csomó receptet, praktikát és azóta már egyre jobban képben vagyok vele, hogy mik az egészséges ételek, és azokat hogyan kell elkészíteni. Gyakran csinálok ilyen kajákat akkor is, amikor barátok jönnek át, vagy rokonok és mindig megdicsértek, hogy milyen ügyes vagyok.

Nemrég tanultam egy nagyon jó sütőtökös-mandulás kekszreceptet, amit néha megbolondítok egy kis étcsokoládéval. Nagyon nagy sikert arat, egyből mindenki rászáll a tálra, ha azt csinálok. Én is nagyon szeretem, de van egy fánk receptem is, amit még a barátnőm párjának a szüleitől tanultam vidéken. Az olyan finom, hogy ilyennel szerintem még senki nem találkozott. Ez is szintén hatalmas sikert arat. Ezeket persze cukor nélkül készítenem, vagy olyannal, ami egészséges, nem a sima cukrot használom.

Tudni kell, mik azok, amiket lehet enni, mik azok, amiket ki kell zárni az étkezésedből, vagy nagyon leredukálni. Ilyen például a cukor is. Egyáltalán nem tesz jót, ha folyamatosan cukorral tömöd magad, mert az hamar betegségekhez vezethet. Számos olyan készítmény van, amivel lehet pótolni, és el is lehet hagyni, nem muszáj törvényszerűen mindenbe állandóan cukrot tenni.

És ez csak egy példa, de sok olyasmi van, amit szintén lehet másképp csinálni, rengeteg alternatíva van, és az egészséges életmód csak először hangzik nehéznek, de hamar hozzá lehet szokni, illetve hamar rájön az ember, hogy egyáltalán nem nehéz így étkezni. És még magunkat is sokkal jobban érezzük, ha nem tömjük magunkat cukorral, zsírral, és mindenféle adalékanyaggal. Azt el kell mondanom, hogy fontosnak tartom, hogy kiálljunk amellett, hogy ez miért fontos, azonban ugyanúgy, mint a vegetáriánus vagy a vegán étkezést, úgy ezt sem illik erőszakosan letolni az emberek torkán. Természetesen ráveheted a barátaid, rokonaid, hogy legyenek egészségesebbek, mert különben betegek lesznek a sok egészségtelen dologtól, de nem szabad erőszakosnak lenni.