Az eset, amikor többet tanultam egy acetilén palack rendeléséből, mint vártam

Néha mindannyian ütközhetünk olyan feladatba, amiről elsőre úgy gondoljuk, hogy meghaladja a képességünket. A munkahelyünkön, amikor olyan feladatot kapunk, amiben eddig nem volt tapasztalatunk. Az otthonunkban, amikor olyan házimunkát kéne megcsinálnunk, amit eddig sosem kellett és nem tudjuk, hogyan kezdjünk neki. A gyermekeinkkel kapcsolatban is érhetnek bennünket váratlan, nem kívánt helyzetek, amikor a gyerek valami olyasmit csinál, amire nem készültünk fel előre és nem tudjuk, hogy közöljük ezt vele. De ilyen helyzet adódhat egy párkapcsolatban is, amikor valamit másképpen gondolunk, és nem tudjuk, hogy ezt hogyan kommunikáljuk le a másik félnek, hogy ő se bántódjon meg, de a helyzetünk is optimalizálódjon.

Tehát minden esetben nagyon fontos, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

Minden ilyen új és bonyolult szituáció jelentősen kivesz belőlünk, hosszú távon, ha nagyon rágörcsölünk és elodázzuk a probléma megoldását, az nagyon rossz hatással lehet az egészségünkre. Ezért nagyon fontos, hogy mindig higgadtan és nyugodt szívvel álljunk neki ez ilyen fajta új típusú feladatoknak. Először üljünk le és gondoljuk át, hogy pontosan mire lesz szükségünk ahhoz, hogy a feladatunkat elvégezhessük. Igyekezzünk, hogy soha ne végezzünk felesleges munkát, mert az is nagyon negatív hatással bír a bioszféránkra és az egészségi állapotunkra. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az egészség az első, a betegségeket megelőzni érdemes, nem gyógyítani.

Nézzük, velem mi esett meg

Amikor a munkahelyemen megkaptam azt a feladatot, amiről most mesélni fogok, akkor is nagyon azon voltam, hogy az itt leírt szavakat figyelembe vegyem. Történt ugyanis, hogy betanulásomat követően a kolléganőm elment egy három hetes kanadai útra, így igen sokáig maradtam egyedül az összes feladatra. Sajnos, mint kiderült, a betanításom során elfelejtett átadni nekem bizonyos tudásokat. Nem lehet őt ezért kárhoztatni, csupa olyan feladatról van szó, amikre ritkán kerül sor és számára teljesen automatizálódtak.

Ilyen feladat volt példának okáért az acetilén palackok folyamatos és előre jól beütemezett megrendelése és pótlása. Amikor a vezetőm rákérdezett, hogy mit tudok ezekről a palackokról, mert nem látta az elmúlt napokban, hogy szállítmány érkezett volna, egyszerűen elhűltem és rettenetesen kivert a veríték. Acetilén palack? Hát az meg mi a szösz? Sosem hallottam róla, én az irodán dolgozom. Persze azt tudom, hogy lent a gyárban hegesztenek, meg vágnak, meg csupa ilyen férfias és veszélyesnek tűnő dolgot végeznek, de eddig abba nem kellett belefolynom, hogy minek a segítségével végzik a munkájukat.

A probléma megoldásának első fázisa

Gyorsan kimenesztettem magam egy gyors ebédszünettel, hogy átgondolhassam szorult helyzetemet. A kolléganőm levelezésébe nem léphettem bele és sehol nem találtam nyomát a rendeléseknek. Végül a központi adatbázisban találtam egy céget, ami első blikkre ilyesmivel foglalkozhat. Volt egy telefonszám is mellette. Tehát valószínűleg eddig kizárólag telefonon érkeztek be hozzájuk rendelések. A számlák pedig nem hozzánk tartoznak, ezért nem találtam meg a keresgetésem során. Felhívtam tehát a számot.

Hallatszott a másik oldalon, abból, ahogy köszöntenek, hogy ismerik a cégünk telefonszámát, ezt jó előjelnek vettem. Aztán jött a hideg zuhany. Amikor ugyanis előadtam a történetemet, hogy én vagyok a cégnél az új ügyintéző munkatárs a Magdika helyett és a héten szükségünk lenne az acetilén palackokra, amiket általában szállítani szoktak, közölték, hogy sajnos, ők csak egy hétre előre tudnak rendelést felvenni. Csodálkoznak is, mert eddig mindig pontosan érkezett tőlünk a rendelés. Előadtam szorult helyzetemet, de sajnos nem érdekelte őket, vagy csak nem tudtak mit kezdeni a szituációval, így némileg rezignált hangon elbúcsúztam és bontottam a vonalat.

A probléma megoldásának második fázisa

Éreztem, hogy ebből még bajom lesz. Nekem az egészségi állapotom mindig is fontosabb volt, mint a munkám. Mármint annál, mint hogy a munkámba beleszakadjak. Ezért gyorsan ittam egy nagy pohár vizet, fontos a hidratálás. Villám tempóban mindent elintéztem, amit tudtam, hogy már a kis ujjamban van. Ez azért volt fontos, hogy az önbizalmam visszakapjam és így a lelki békém is a helyére álljon.

Higgy önmagadban és a képességeidben!

Aztán nekiestem az internetnek. Sosem szabad elfelejteni, hogy a környezeted rengeteg olyan dolgot rejt magában, ami segíteni akar neked. Ezt nagyon fontos tudatosítanod magadban! Elkezdtem keresgélni az acetilén palackok után. Hamarosan kiderült, hogy semmitől sem kell tartanom, lesz megoldás a problémámra. Ugyanis isteni jelként úszott be elém a honlap, amit mintha nekem találtak volna ki.

Létezik ugyanis egy cég, ami Budapestre és vonzáskörzetébe is szállít ki többféle gázpalack típust, ráadásul kedvezőbb áron, mint ahogy, utólag megnéztem, az a cég, akiktől ez idáig rendeltük a palackjainkat. Mivel egy új gázcseretelepet akartam bevezetni a cégünk életébe, ezért mindenképpen muszáj voltam megbeszélni a vezetőséggel. Előadtam nekik, hogy ez az új telep mennyivel jobb választás a réginél. Mivel jobbak az árak és a kiszállítás is klasszisokkal gyorsabb. Nagyon elégedettek voltak a felfedezésemmel és áldásukat adták rá, hogy tőlük rendeljem meg a palackokat.

Fel is hívtam őket, hivatkoztam szorult helyzetemre és ők nagyon segítőkészek voltak a problémám megoldására. Másnapra meg is beszéltük a kiszállítást. Izgatottan vártam a holnapi találkozót, hiszen ilyesmit sosem intéztem még. Pontosan megérkeztek a futár fiúk és nagyon illedelmesen elbeszélgettünk, aztán levitték a palackokat az üzemrészbe, így a gyári kollégákat is megismerhették, akik szintén nagyon pozitívan reagáltak róluk. Ugyanis készítettem egy kérdőívet és egy értékelési szempontot, hogy meggyőződhessek róla, maradhat-e ez a cég a partnerünk.

Saját magam megelégedésére is mindannyian elégedettek voltunk velük, így az első önálló munkahelyi projektemmel egy pompás új kapcsolatot szereztem a cégnek, az egészségem pedig a felszabaduló adrenalinnak és oxitocinnak köszönhetően csak úgy szárnyal!